Uusi Saab 9-5 ajettuna (28.8.2010)

Saabistin mieltä lämmittää, kun Saabin välitön lopetusuhka saatiin väistymään ja Saab suuntaa eteenpäin uuden omistajansa voimin. Uusi 9-5 malli on viimein rantautunut Suomeen ja saamieni tietojen mukaan ensimmäiset autot saatiin Suomen kilpiin torstaina.Risto Suikkari, pitkän linjan saabisti, teki rohkean ratkaisun jo alkukesästä ja tilasi uuden Saabin. Risto olikin ensimmäisten joukossa, ellei jopa ensimmäinen, joka sai uuden Saabin Suomessa allensa. Nyt, kaksi päivää Saabin hankkimisen jälkeen, Risto saapui Kajaaniin. Jo kesällä Risto oli soitellut, että hän voisi käydä näyttämässä autoa minulle. Ja tämän lupauksen hän myös piti ja sovimme tapaamisen lauantai-illaksi.

Ensivaikutelma autosta oli, etäältä ihasteltuna, että onpa uljas auto. Mustassa värissään todella majesteettinen. Sanovat, ettei kuvat tee oikeutta autolle ja voin vahvistaa, että livenä auto ei ole pelkästään hyvännäköinen, vaan todella vaikuttava. Jotenkin tulee vain mieleen mielikuvat siitä aivan ensimmäisestä Saabista, Ursaab 92:sta.

Juttelimme niitä näitä autosta ja siitä, kuinka tyytyväinen Risto siihen on ensimmäisten 800 kilometrin perusteella. Katselimme autoa. Peräkontissa on tilaa vaikka kuinka, konepellin alla onkin jo paljon ahtaampaa. Takapenkillä kelpaa istua. Tilaa on riittävästi ja vaikutelma ryhdikäs ja laadukas. Mutta kyllä se vain niin on, että tällaisessa autossa sitä halajaa kuskin paikalle.Lähdimme koeajolle. Siis, Risto tarjosi minulle sen mahdollisuuden. Täytyy sanoa, että pelotti. Niin iso ja uljas auto se on ja kalliskin. Suuri ihastus iski, kun auto lähti liikkeelle. Ajaminen olikin, ulkokuoresta huolimatta, kevyttä ja helppoa. Ei pelottanutkaan enää yhtään.

Tuosta mittaristosta sen verran, että se on hieno. Ei yhtään saksalainen eikä yhtään japanilainen. Se on ihan saabimainen...

Helpotti, ettei kysessä olekaan mikään futuristinen kulkuneuvo, vaan ihan auto sellaisena, mihin olemme tottuneet. Ajaminen on vakaata, mutta tuntuma tienpintaan, jopa sen epätasaisuuksiin, on säilynyt. Moottori, turbodiesel, tuntui huomaamattomalta. Siis, se toimi juuri niin, kuin sitä kaasupolkimesta käski. Automaattivaihteisto on melko huomaamaton myös ja manuaalina ajettaessa vaihtaminen tapahtuu kuin naps vaan. Eipä juuri osaa manuaalivaihteistoa kaivata.

Ja millainen mies sitten tämä Risto on, joka uuden Saabin on mennyt ensitilassa ostamaan. Mies kertoo ostaneensa nyt kahdennenkymmennen Saabinsa. Vuodesta 1971 lähtien hän on Saabeilla ajanut. Alla on ollut useampi 96, muutama 900, 9-3 ja 9-5. Ysiysit ja tonnarit ovat jääneet häneltä väliin. Eläkkeellä kertoi olevansa. Rento oli olemus ja autostaan vilpittömän ylpeä tuntui olevan. Kertoi, että yli kaksi miljoonaa kilmetriä on tullut autoilla ajettua, paljon työn puolesta, mutta nyt saa ajella ihan silleen kun ikinä itse vain haluaa. Yllään hänellä oli pusero Saab-logolla. Mitäpä muuta :) 

Uusimmat jutut


Jaa |